آیین نامه صدور و اجازه تاسیس، انحلال و نظارت بر فعالیت نگارخانه ها
به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی و با عنایت به بند بیست و دوم ماده دو قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در راستای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم میثاق ملی و بمنظور اجرای بند ب ماده نود و دوم قانون برنامه پنجساله ششم، آیین نامه صدور و انحلال و نظارت بر فعالیت نگارخانه های خصوصی، عمومی و دولتی به شرح زیر به تصویب وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید.
خط، کاریکاتور، تصویرسازی و نظایر آن توسط اشخاص حقیقی و حقوقی ایجاد می شود.
ماده دو) هدف از تاسیس نگارخانه عبارت است از:
الف-تلاش برای ارتقای اشنایی مردم با اثار هنرهای تجسمی و اشاعه مفاهیم فرهنگی و هنری
ب- عرضه و فروش اثار هنری
پ-فراهم آوردن زمینه های رشد و اعتلای هنرهای تجسمی از طریق معرفی هنرمندان و اثار هنری
ت-اقدام به انجام مبادلات بین المللی هنری در چارچوب قوانین و مقررات موضوعه
فصل دوم-شرایط تاسیس
ماده سه) هر شخص حقیقی و حقوقی با دارابودن شرایط زیر می تواند اقدام به تاسیس نگار خانه کند:
الف- داشتن تابعیت ایران
ب- اعتقاد به دین مبین اسلام یا ادیان رسمی کشور
پ-التزام عملی به قانون اساسی
ت-نداشتن سو پیشینه کیفری موثر
ث-نداشتن اعتیاد به مواد مخدر
ج-انجام خدمت نظام وظیفه یا معافیت دایم از خدمت نظام برای آقایان
چ-دارا بودن27 سال سن
ح-تایید صلاحیت حرفه ای توسط انجمن صنفی نگارخانه داران
خ-داشتن مکان مناسب بر اساس ضوابط اعلامی انجمن صنفی نگارخانه داران
تبصره: اشخاص حقوقی و نهادهای دولتی و عمومی، برابر این ایین نامه می توانند تقاضای صدور پروانه کنند که در این صورت باید مدیری را که واجد صلاحیت های مندرج در ماده سوم است، معرفی کنند.
ماده چهار) متقاضی تاسیس نگارخانه باید تقاضای کتبی خود را به همراه اطلاعات و مدارک مورد نیاز به دفتر هنرهای تجسمی تحویل دهد.
ماده پنج) دفتر هنرهای تجسمی پس از دریافت و بررسی، مدارک متقاضی را برای تایید صلاحیت حرفه ای به انجمن صنفی نگارخانه داران ارسال و پس از احراز مفاد ماده سوم، پروانه فعالیت به شرح زمانبندی زیر صادر می کند:
الف- برای متقاضیان بار نخست پروانه فعالیت یک ساله
ب- در صورت تداوم فعالیت برای بار دوم پروانه فعالیت سه ساله
پ- در صورت تداوم فعالیت برای بار سوم پروانه فعالیت هفت ساله
تبصره1: انجمن صنفی نگارخانه داران مکلف است ظرف دو هفته نسبت به اعلام تایید یا نظر مشروط(طی دوره آموزشی یا کارورزی تجربی) و یا رد صلاحیت حرفه ای متقاضی به دفتر هنرهای تجسمی اقدام کند.
تبصره 2: در خصوص استان ها و تا تاسیس انجمن صنفی نگارخانه داران رعایت ضوابط اعلامی انجمن صنفی نگارخانه داران استان تهران توصیه می شود و ضروری است تصویر مجوز های صادره به همراه خلاصه پرونده ظرف یک ماه به دفتر هنرهای تجسمی ارسال شود.
فصل سوم-نحوه ی فعالیت
ماده شش) پروانه تاسیس و فعالیت باید در محل مناسب و قابل رویت نصب شود.
ماده هفت) انتقال پروانه تاسیس مجاز نیست مگر در چارچوب ضوابط حقوق مالکانه موضوعه و با اجازه دفتر هنرهای تجسمی.
ماده هشت) تغییر مکان نگارخانه در چارچوب ضوابط اعلامی انجمن نگارخانه داران بدون اشکال است و باید پیش از انتقال به اگاهی دفتر هنرهای تجسمی برسد.
ماده نه) نگارخانه جزو اماکن عمومی است و مسیولیت رعایت قوانین موضوعه در روز افتتاح و حین نمایشگاه و نیز عدم مغایرت مضامین اثار نمایش داده شده با قوانین و مقررات موضوعه بر عهده مدیر نگارخانه است و سایر عوامل از جمله مدیر اجرایی، منشی و … هیچ مسیولیتی در این باره ندارند.
ماده ده) مدیر نگارخانه موظف است بمنظور حفظ و نگهداری بانک اطلاعاتی هنرهای تجسمی هر فصل نسبت به ارسال مشخصات نمایشگاه شامل: نام هنرمند، نوع اثار، تکنیک، تعداد و تاریخ تولید اثر، زمان افتتاح و پایان نمایشگاه را به دفتر هنرهای تجسمی ارایه کند.
ماده یازده) نگارخانه مجاز به نمایش و فروش اثارمجهول المالک و نیزفروش آثار عتیقه حسب قوانین و مقررات اعلامی سازمان میراث فرهنگی نیست.
ماده دوازده) نگارخانه مکلف است در چارچوب تنظیم توافق نامه ای با هنرمند (یا مالک اثر هنری) نسبت به برگزاری نمایشگاه اقدام کند.
ماده سیزده) دریافت ورودیه تحت هر عنوان ممنوع است.
ماده چهارده) مدیر نگارخانه مکلف است به هنگام فروش اثر هنری، صورت حسابی که حاوی مشخصات اثر فروخته شده و نام خریدار را به خریدار تحویل دهد.
ماده پانزده) مدیر نگارخانه مکلف است هر گونه تغییر یا وقفه در روند فعالیت یا کار نگارخانه را به دفتر هنرهای تجسمی اطلاع دهد.
فصل چهارم- سایر
ماده شانزده) چنانچه متقاضی به عدم صدور پروانه فعالیت، پس از گدشت چهار ماه از زمان تکمیل و ارایه مدارکش معترض باشد می تواند اعتراض خود را به معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تسلیم تا در کمیسیونی متشکل از ریس دفتر هنرهای تجسمی، یک نفر از صاحب نظران هنری شناخته شده به انتخاب معاون هنری وزارت و نماینده هیات مدیره انجمن صنفی نگارخانه داران، ظرف یک ماه رسیدگی و اعلام نظر کند.نظر این کمیسیون لازم الاجرا است.
ماده هفده) در صورت فوت موسس نگارخانه، وارثان قانونی وی می توانند ظرف مدت شش ماه جانشین معرفی کنند. نگارخانه در این مدت می تواند توسط سرپرست موقت معرفی شده از سوی وارثان با تایید دفتر هنرهای تجسمی اداره و یا تعطیل شود.
ماده هجده) تخلف نگارخانه از مواد نه و یازده برای بار نخست موجب تعطیلی از دو ماه تا چهار ماه و در صورت تکرار، موجب لغو پروانه فعالیت می شود.
ماده نوزده) عدم رعایت سایر موارد فصل سوم این ایین نامه برای بارنخست موجب تذکر کتبی و برای بار دوم موجب تعطیلی تا سه ماه و برای بار سوم موجب تعلیق پروانه فعالیت می شود.
تبصره: چنانچه نگارخانه به حکم صادره معترض باشد می تواند اعتراض خود را ظرف بیست روز به معاون هنری تسلیم تا در کمیسیون ماده شانزده مطرح رسیدگی قرار گیرد.نظر این کمیسیون لازم الاجرا است.
ماده بیست) این آیین نامه در بیست ماده و شانزده بند و چهارتبصره مورخ …. به تصویب وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید و نظارت بر حسن اجرای آن برابر دستورالعمل اجرایی به عهده دفتر هنرهای تجسمی است.
اصل یکم) اعتمادسازی
ما با گفتار و عمل مان اطمینان ایجاد می کنیم که اثر هنری و سرمایه مالی که به ما سپرده می شود در جهت توسعه هنر و سرمایه خریدار مورد استفاده قرار می گیرد.
اصل دوم) اصل مستند کردن تعهدات
ما ضمن احترام به آداب و اخلاق، هرگونه فعالیت و انجام کار مشترک را در چارچوب توافقنامه مستند کرده تا از این راه مانع کدورت ها و اختلافات و تزاحمات انسانی شویم.
اصل سوم) شفافیت و امانتداری
ما شفافیت و امانتداری را برای آغاز یک مشارکت برای برپائی نمایشگاه و فروش آثار هنری، پیش شرطی غیرقابل گذشت می دانیم.
اصل چهارم) رعایت حقوق همکاران
با باور به اینکه کار و زندگی در محیط جمعی، نیازمند رعایت حقوق دیگران به ویژه همکاران است به این ترتیب از هرگونه گفتار، عمل و اقدامی که موجب برهم خوردن نظم و انضباط حرفه ای و یا کاهش حق برخورداری آنان می شود، اجتناب می کنیم.
اصل پنجم) تبعیت از سیاست عمومی کشور
فعالیت ما براساس قبول و نظارت قوانین موضوعه دولت جمهوری اسلامی ایران است و هم هنگام برای بهبود مقررات سپهر کسب و کار اقتصاد هنر می کوشیم.
اصل ششم) توسعه دسترسی
نمایشگاه های ما نه فقط برای بازدیدکنندگان نگارخانه، بلکه از طریق بهبود و کیفیت خدمات، همگام با نیازهای در حال تغییر ناشی از نوآوری و بهبود کارائی، خدمات نگارخانه برای همه ی مردم جاری و ساری می شود.
اصل هفتم) باور به مزیت نسبی
ما تفاوت ها را ارج می نهیم و تلاش می کنیم تا مجموعه ای غنی و متنوع از آثار هنری را مطابق سلیقه هر گالری برای مخاطبان مان فراهم کنیم.
اصل هشتم) طلایه داری
ما می کوشم در ترویج اهمیت هنرهای تجسمی در اقتصاد جامعه، نقش موثر و هدایت کننده ایفا کنیم.
توافق نامه با هنرمند
توافق نامه برپایی نمایشگاه
حق مالکیت فکری، به حقوقی اطلاق می شود که صاحب آن، حق بهره برداری از فعالیت فکری و ابتکاری انسان را با ارزش اقتصادی و با قابلیت داد و ستد فراهم می کند.
– این حق به دو بخش صنعتی و هنری تقسیم بندی می شود. اختراعات و طرح های نوآورانه صنعتی در بخش صنعتی، دسته بندی می شوند. مجسمه سازی، نقاشی، شعر و ادبیات، موسیقی، سینما، رقص و دیگر انواع هنرها در بخش هنری قرار می گیرند.
– حقوق مالکیت فکری شامل دو حق معنوی و حق مادی است. حق مادی، علاوه بر اینکه قابلیت عرضه و خرید و فروش دارد می تواند محدود به زمان باشد. اما حق معنوی غیر قابل انتقال، دایمی و وابسته به شخص حقیقی آفرینشگر است.
– حق معنوی دارای سه ویژگی شناخته شده به این شرح است :
-برای مطالعه بیشتر می توان به پیشینه حق مالکیت فکری در جهان و ایران بشرح زیر مراجعه کرد:
پیشینه حقوقی حق مالکیت فکری در جهان:
-حق مولف 1883 حمایت از مالکیت صنعتی( پاریس)
-حق نسخه برداری 1886 حمایت از مالکیت فکری( برن)
-حق نسخه برداری1928(رم)
-حق نسخه برداری1948(بروکسل)
-حق نسخه برداری1967( استکهلم)
-موافقتنامه تریپس 1993
پیشینه حقوقی حق مالکیت فکری در ایران:
-قانون ثبت علایم تجاری1304
-قانون ثبت علایم و اختراعات1306
-قانون حمایت از حقوق مولفان،مصنفان و هنرمندان1348
-قانون ترجمه، تگثیرکتب و نشریات و اثار صوتی 1352
-قانون تجارت الکترونیک1382
-قانون ثبت اختراعات،طرح های صنعتی و علایم تجاری1386
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به انجمن صنفی نگارخانه داران تهران میباشد | طراح سایت: امین بصام